BKV.hu

A BKK tartalékjárműveket biztosít a szmogriadó idején várhatóan megnövekedő utasforgalom zavartalan ellátásának érdekében

2017-01-22 18:12:12

Tarlós István főpolgármester január 22-én (vasárnap) hajnalban elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát. Amennyiben a levegő szennyezettségének mértéke nem csökken a riasztási szint alá, holnap reggel 6 órától korlátozások lépnek életbe az autósforgalom tekintetében. A levegő minőségének javulása érdekében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kéri az autósokat, hogy ha tehetik, ne gépkocsijukkal közlekedjenek, hanem válasszák a közösségi közlekedést. A BKK az alábbi intézkedésekkel segíti a főváros, szmogriadó miatt várhatóan megnövekedő, közösségi közlekedési forgalmát.

A riasztási fokozatról kapott tájékoztatást követően, a BKK szolgálatban lévő fődiszpécsere értesítette a szmogriadó esetén mozgósítandó személyeket, emellett tartalékjárműveket rendelt meg a BKV-tól a busz, a trolibusz, a villamos és a metróágazat tekintetében, melyek szükség esetén személyzettel együtt rendelkezésre állnak.

A riasztási fokozat elrendelésének érvénybe lépésétől a BKK illetékes munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérik a közösségi közlekedési, ezen belül a kötöttpályás járművek utasforgalmának alakulását. Annak érdekében, hogy a közösségi közlekedés a szmogriadó riasztási fokozatának visszavonásáig a megnövekedő utasforgalomban is kényelmes szolgáltatást nyújtó valós alternatívát jelentsen, a BKK az utasforgalom függvényében állítja majd forgalomba a rendelkezésre álló tartalékjárműveket.

2017. január 23-án, hétfő reggel 6 órától tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód: 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot. E forgalomkorlátozó intézkedés – további intézkedésig – minden nap 6 órától 22 óráig tart. A szmogriadó riasztási fokozatának elrendelésekor a gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, az elrendelt korlátozás megszegőivel szemben – százötvenezer forintig terjedő – bírság szabható ki.

Felhívjuk az érintettek figyelmét, hogy a tehergépjárművek részére kiadott behajtási hozzájárulások nem mentesítenek a szmogriadó gépjárművekre vonatkozó korlátozásai alól!

A behajtással kapcsolatos részletes tájékoztató a  BKK honlapján olvasható.

Budapest, 2017. január 22.

Budapesti Közlekedési Központ.