BKV.hu

A BKK és a budapesti közlekedési szolgáltatók kiállnak a mozgáskorlátozottak közlekedéséért

2016-07-15 17:10:00

Szabályozottá válik az elektromos kerekes székkel és a mopeddel közlekedők utazása a főváros közösségi közlekedési járatain. A mozgásukban korlátozott személyek utazási lehetőségeiről a Budapesti Közlekedési Központ meghívására egyeztetést tartottak a mozgássérültek képviseletét ellátó szervezetek, az autóbusz- és villamosvezetők érdekképviseletei, illetve a közlekedési szolgáltatók. A felek megállapodása szerint a BKK részletesen kidolgozza az elektromos mozgássegítő eszközökkel való közlekedés szabályrendszerét.

A fővárosi közlekedési rendszer kiemelt feladata, hogy akadálymentes és biztonságos utazási környezetet biztosítson minden utas számára, így a fogyatékossággal élő, köztük a mozgáskorlátozott utasoknak egyaránt. Emellett fontos, hogy a gyerekkocsival közlekedők, a nehezebben mozgó idősek, a kisgyermekekkel vagy a nagy csomagokkal utazók is könnyen megközelíthessék a budapesti megállókat és nehézségek nélkül felszállhassanak a járművekre. A fővárosban az esélyegyenlőség megteremtése érdekében számos fejlesztés és felújítás valósult meg az elmúlt években. Az alacsonypadlós járművek száma jelentősen megnőtt, emellett átépült számos gyalogátkelőhely, megálló és járda, s ma már a közterületi FUTÁR kijelzők információi is hallhatók a látássérültek számára.

Az eddigi eredmények ellenére az esélyegyenlőség érdekében végzett fejlesztések nem állhatnak meg, további lépések szükségesek a szolgáltatási színvonal növeléséért. Ebben lehet egy következő fontos lépés az elektromos mozgást segítő eszközökkel való utazás szabályozása. Az ezzel kapcsolatban felmerült kérdések megvitatására a BKK meghívására fórumot tartottak a közelmúltban a fogyatékossággal élő személyek, a közlekedési szolgáltatók és az autóbusz-vezetők képviselői.

A fórumon az a közös álláspont alakult ki, hogy a BKK-nak – az egységes gyakorlat megteremtésére – szabályoznia kell az elektromos kerekes székek és a mopedek szállítási feltételeit. A kitűzött célnak megfelelően, a közlekedésszervező a közeljövőben megjelenő üzletszabályzatának módosításában részletesebben fogja szabályozni az egyéb mozgást segítő eszközökkel történő utazás kérdését. A BKK hatályos üzletszabályzata jelenleg kizárólag a vonatkozó kormányrendelet szerinti szövegezést tartalmazza („a fogyatékkal élő személy kerekesszékére és egyéb mozgást segítő eszközére a kézipoggyász legnagyobb tömegére és mérethatárára vonatkozó rendelkezések nem alkalmazandók.”). Ezen túlmenően a BKK jelenleg nem szabályozza az egyéb mozgást segítő eszközök szállítását. A tervezett módosítással azonban az elektromos kerekes székkel és mopeddel közlekedők utazása várhatóan teljesen szabályozottá válik.

 

Budapest, 2016. július 15.

 

Budapesti Közlekedési Központ

Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSzSz)

BKV Fürst Közlekedési Szakszervezete

BKV Zrt.

Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont (ETIKK)

Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT)

Mozgássérültek Budapesti Egyesülete (MBE)

Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ)

Villamos Független Szakszervezet

VOLÁNBUSZ Zrt.

VT-Arriva Kft.