BKV.hu

Vasárnapig látogatható egyelőre a BKV Földalatti Vasúti Múzeuma a Deák téren

2014-06-18 12:50:59

Átmenetileg – előre láthatóan három hónapra – bezár a BKV Deák téri múzeuma, a Földalatti Vasúti Múzeum, de június 22-éig, most vasárnapig szeretettel várunk minden érdeklődőt állandó kiállításunkkal és ajándékboltunkkal.


A múzeum 1975-ben, közel negyven éve nyílt meg a Közlekedési Múzeum és a BKV együttműködésében. A kiállítási térben a látogatók egy eredeti kisföldalatti alagútszakaszba léphetnek, amely a metróépítések miatt az ötvenes években vált feleslegessé, azaz nemcsak a kiállított kocsik, makettek, iratok és fényképek, hanem maguk a falak is egyedülálló történelmi atmoszférát teremtenek a budapesti belváros szívében.
A különleges helyszínen, az eredeti alagútszakaszban megnyitott kiállítás az európai kontinens első -1896. május 2-án átadott- földalattijának állít emléket. További érdekesség, hogy a Múzeum kialakításakor az itt látató, eredeti járműveket a födém megnyitásával, a Deák térről emelték be, hogy elfoglalják végleges helyüket. A földalatti megindulásának 100. évfordulójára, 1996-ban - a teljes földalatti vonal mellett - a múzeum is megújult, most pedig előre láthatóan három hónapra – a BKK új, Deák Ferenc téri ügyfélközpontjának kivitelezési munkáinak időtartamára – ideiglenes bezár.


Az elmúlt években számos nagy sikerű, sajtóérdeklődést is kiváltó kiállítás nyílt meg az intézmény falai között és különleges tárlataival állandó színfoltjává vált a Múzeumok Éjszakája rendezvénynek is.

Csak néhány az elmúlt évek kiállításaiból:

  • Bélyegeken a közösségi közlekedés
  • A BKV különleges közlekedési eszközei
  • Párizs – Budapest. Életképek a föld alatt
  • 40 éves a budapesti libegő
  • Talált Tárgyak Tárháza
  • "Légy óvatos kispajtás" plakátkiállítás
  • 100 év kupák, serlegek, díjak fényében – 100 éves a BKV ELŐRE
  • FUTOUR - utazás a jövőbe
  • BKV-s amatőr művészek kiállításai
  • Formaruhák hetedhét országból


Bár a Földalatti Vasúti Múzeum idén nem vesz részt a Múzeumok Éjszakáján, a BKV és a közlekedés szerelmeseinek nem kell lemondaniuk a késő esti múzeumlátogatásról. Ebben az évben a fővárosi eseményt megelőző napon, június 20-án pénteken a Szentendrei Múzeumok és Galériák Éjszakáján számos helyi muzeális és kulturális intézmény készül különleges programokkal, amelyhez a BKV Szentendrei Múzeuma, a Városi Tömegközlekedési Múzeum csatlakozik meghosszabbított nyitvatartási idővel, így este 21.00 óráig várja a közlekedés iránt érdeklődőket. A Múzeumok Éjszakáján, június 21-én szombaton 17.00 óráig látogatható a múzeum.

Azokat pedig, akik zárás előtt még szeretnének egy sétát tenni a Földalatti Vasúti Múzeum korhű falai között, június 22-éig, vasárnapig a megszokott nyitvatartási időben szeretettel várjuk.

A múzeum címe:
Budapest, Deák tér, aluljáró
Nyitva tartás:
Hétfő kivételével 10 és 17 óra között

Érvényes jegyáraink:

Felnőtt: 350 Ft
Diák és nyugdíjas: 280 Ft
Fotó- és videójegy: 500 Ft


BKV Zrt.