BKV.hu

Egy hónapos tesztüzem az M3 vonalán - Június 20-tól vizuális indításjelzők az esélyegyenlőség érdekében

2011-06-17 13:05:54

2011. június 20-án a 3-as metró vonalán megkezdjük a metrókocsikba az esélyegyenlőség biztosítása érdekében beépített vizuális indításjelző berendezések tesztelését. Az ajtózáródásra figyelmeztető fényjelzés révén a be- és kiszállás még biztonságosabbá válhat.

A közel egy hónapos tesztüzem során június 30-ig folyamatosan, a vonalon közlekedő valamennyi kocsiban beüzemeljük a jelzőkészülékeket (összesen 1944 db-ot), így a járművekre történő be- és kiszállás még biztonságosabbá válhat.
A vizuális indításjelzők az M3 metróvonal járműveinek utastéri ajtói fölött találhatók. Kívülről és belülről egyaránt láthatóak, működésük során borostyánsárga színű villogó fénycsíkkal előjelzik az ajtózárási szándékot. A lámpák az ajtózáródásra figyelmeztető hangjelzéssel egyidejűleg kezdenek el villogni és mindaddig fényjelzést adnak, amíg a szerelvény valamennyi ajtaja be nem záródott.
A Budapesti Közlekedési Központ és a BKV törekszik a közlekedési esélyegyenlőség megvalósítására, ezért az elmúlt időszakban több utasbarát lépéssel találkozhattak járatainkon. Korábban például korszerű ajtózáródási rendszert vezettünk be egyes villamosokon, majd a Millenniumi Földalatti Vasút járműveit láttuk el új típusú fény- és hangjelzéssel.
A tesztüzem 2011. július 17-ig tart, amely alatt folyamatosan értékeljük a tapasztalatokat és véglegesítjük a jelzőrendszer beállítását. Reméljük, hogy ezzel a fejlesztésünkkel is hozzájárulhatunk a közlekedési esélyegyenlőség hangsúlyozásához.