BKV.hu

A Széll Kálmán tér felújítása a 4-es és a 6-os villamos-végállomás környezetében folytatódik

2015-01-29 11:29:52

2015 februárjától a Széll Kálmán tér bontási és felújítási munkái a Margit körút mentén, a 4-es és a 6-os villamos végállomása környezetében is megkezdődnek. A Széll Kálmán téri villamosforgalom zavartalansága érdekében január utolsó hétvégéjén a 4-es és a 6-os villamossal utazók számára ideiglenes végállomást alakítunk ki a tér Vérmező utcai oldalán. Ezért január 31-én és február 1-jén, és február 2-ától is változik a 4-es és a 6-os villamos forgalma, tehát a Széll Kálmán tér közlekedése is. Péntekről szombatra, valamint vasárnapról hétfőre virradóra a nagykörúti villamosokat a teljes vonalon pótoljuk; szombaton napközben és vasárnap egész nap a 4-es és a 6-os rövidített útvonalon jár a dél-budai végállomásoktól a Széna térig, hétfőtől pedig újra teljes vonalon közlekedik. Hétfőn elkezdik a Várfok utca felől a térre vezető gyalogoshíd bontását, ezért a jövőben csak a Csaba utca felőli lépcsőn lehet megközelíteni a teret a Várfok utcából. A tér január 19-e óta érvényes tömeg- és közúti közlekedési rendje egyelőre nem változik. A Széll Kálmán tér felújításának munkái 2015. január 12-én elkezdődtek. A teljes rekonstrukció 2016 tavaszára fejeződhet be, amelynek eredményeképpen a mai elhanyagolt csomópont helyén egy új, modern arculatú, magas szolgáltatási színvonalú, rendezett, akadálymentes és zöld közösségi tér jön létre. Buda közlekedése pedig – a budai fonódó villamoshálózat kiépítésével összehangolt munkáknak köszönhetően – megújul. A Széll Kálmán tér felújítására mintegy nettó 5,3 milliárd forintos kormányzati, uniós és fővárosi forrás áll a Fővárosi Önkormányzat rendelkezésére. A 2016 tavaszáig tartó rekonstrukció több építési ütemben, esetenként kényelmetlenséggel járó forgalomkorlátozásokkal zajlik, amelyek miatt a teret érintő vagy keresztező busz- és villamosjáratok közlekedése is több alkalommal változik majd. A bkk.hu/szellkalmanter oldalon mindig elérhetők a rekonstrukcióval és a vonatkozó közlekedési változásokkal kapcsolatos aktuális információk.

2015 februárjától a Széll Kálmán tér bontási és felújítási munkái a Margit körút mentén, a 4-es és a 6-os villamos végállomása környezetében is megkezdődnek. A Széll Kálmán téri villamosforgalom zavartalansága érdekében január utolsó hétvégéjén a 4-es és a 6-os villamossal utazók számára ideiglenes végállomást alakítunk ki a 18-as villamos jelenleg használaton kívüli végállomása helyén, a tér Vérmező utcai oldalán. Ezenkívül a hétvégén a máskor kéthetente kedden éjszaka szokásos pálya- és felsővezeték-karbantartási munkákat is elvégzik a nagykörúti villamosvonalon. Mindezek miatt péntekről szombatra és vasárnapról hétfőre virradóra 0 és 4 óra között a nagykörúti villamosjárat helyett a teljes vonalon villamospótló busz közlekedik 6-os jelzéssel. Szombaton hajnali 4 órától vasárnap 24 óráig a 4-es és a 6-os villamos rövidített útvonalon: dél-budai végállomásától csak a Széna térig közlekedik. Az ideiglenes végállomást a nagykörúti villamosok február 2-ától használják; hétfőtől várhatóan március közepéig a 4-es és a 6-os újra teljes vonalon jár, de a megszokott Széll Kálmán téri végállomás helyett a 18-as villamos Vérmező utcai végállomásán lehet a villamosról le-, illetve arra felszállni. Az autóbusz-végállomásról induló buszjáratok akadálymentes megközelítését a 4-es és a 6-os villamos ideiglenes végállomásától ebben az időszakban nem tudjuk biztosítani. Ezért kérjük, hogy a mozgásukban korlátozottak a Széna téren szálljanak le a nagykörúti villamosról, és megcélzott buszjáratukat onnan közelítsék meg a Margit körútról a Széll Kálmán térre vezető gyalogos-átkelőhelyen keresztül. A tér január 19-e óta érvényes tömegközlekedési és közúti forgalmi rendje egyebekben nem változik: a 18-as, az 59-es és a 61-es villamos továbbra is az ideiglenes villamos-végállomásokhoz közlekedik.

Változik a Széll Kálmán tér gyalogosközlekedése is: január 30-ától (péntektől) lezárják a metróépület és a mellette lévő (a korábbi bisztró alatti) épület közötti átjárót, így mostantól csak ezeket megkerülve lehet eljutni a térről a Margit körút irányába. Január 31-én (szombaton) és február 1-jén (vasárnap) az ideiglenes villamos-végállomás építési munkái miatt a Vérmező útról a 18-as villamos jelenleg használaton kívüli végállomása felé vezető lépcsőt is lezárják, azonban február 2-án (hétfőn) a 4-es és a 6-os villamos ideiglenes végállomásának jobb megközelíthetősége érdekében ismét megnyitják a gyalogosok számára. Február 2-án (hétfőn) elkezdik a bontást a 4-es és a 6-os villamos jelenlegi végállomása környezetében is, azonban a Margit körútról a Széll Kálmán tér felé vezető gyalogos-átkelőhelyek továbbra is megmaradnak. További fontos változás, hogy elkezdik bontani a Várfok utca Vérmező út felőli oldaláról a Széll Kálmán térre vezető gyalogoshidat, helyette a Csaba utca felőli lépcsőn lehet a Várfok utcáról a teret megközelíteni.

Honlapunk folyamatosan frissülő www.bkk.hu/szellkalmanter aloldalán mindig elérhetők a főváros egyik legforgalmasabb terének rekonstrukciójával és a vonatkozó közlekedési változásokkal kapcsolatos aktuális információk.


Budapesti Közlekedési Központ


Csatolt dokumentumok: