BKV.hu

2022-ben is csatlakoztunk az Amnesty International Magyarország kampányához, a nemek közötti bérszakadék felszámolására

2022-03-04 14:13:00

Büszkék vagyunk arra, hogy - ellentétben a negatív hazai és nemzetközi trendekkel - javadalmazási rendszerünk áttekinthetősége és következetessége által komoly eredményeket értünk el a bérezési esélyegyenlőség területén. Az úgynevezett HAY-rendszeren alapuló munkaköri-és bértarifarendszerünket még 2018-ban vezettük be és azóta is folyamatosan fejlesztjük, ami lehetővé és elérhetővé tette - nemtől függetlenül - minden munkatársunk számára a kiszámítható és piacképes bér elérését.
 
Rendszerünket folyamatosan vizsgáljuk és fejlesztjük, így az esetleges bérezési anomáliák felszámolása gyorsabbá válik.
 
Március 8-a minden évben a Nemzetközi Nőnap jeles dátuma, a nők iránti megbecsülés és tisztelet napja. Bár támogatjuk a kedves köszönőszavakat, a virágcsokrok és jelképes ajándékok átnyújtását is, hisszük, hogy nemcsak egy napra és ezekre az elismerési formákra kel hagyatkoznunk.
 
A BKV Zrt. nemcsak elismeri a női munkatársakat, a Társaságunkért hozott nélkülözhetetlen és kiemelkedő eredményeket, hanem egyenlő és piacképes keresettel is honorálja azokat. Az Amnesty International Magyarország által használt, nyugaton elterjedt számítási módszerek alapján örömmel számolunk be arról, hogy a 2020-as évi adatokhoz hasonlóan a 2021. évre vonatkozó adataink is azt mutatják, hogy a férfiak és nők közötti bérkülönbségek minimálisak, sőt esetenként a nőkre vonatkozó értékek még némileg kedvezőbbek is („+” értékek esetén a férfiak értéke a kedvezőbb, „-” értékek esetén a nőké).
 
A nagy-britanniai módszertan alapján számolt értékek:

1. Férfi-nő átlag órabér különbség: -8,0 %

2. Férfi-nő medián órabér különbség: -7,4 %

3. Bónuszban részesülő nők és férfiak aránya: Férfi: 94,9 %, Nő: 93,6 %

4. Bónusz átlagos különbség: - 5,4 %

5. Bónusz medián különbség: + 12,1 %

6. Fizetési negyedek férfi-nő aránya:

  • Felső negyed: Férfi 69,5 % - Nő: 30,5 %
  • Felső középső negyed: Férfi 80,0 % - Nő: 20,0 %
  • Alsó középső negyed: Férfi 92,4 % - Nő: 7,6 %
  • Alsó negyed: Férfi 82,1 % - Nő: 18,8 %

 
A leírt számok mutatják, hogy a BKV Zrt. nem csak elkötelezett a bérszakadék felszámolásban, hanem olyan kiemelkedő eredményeket értünk el, amelyek bizonyítottan garantálják a női munkavállalóink megbecsülését.
 
BKV Zrt.